A handbook for saving energy together

GEAR@SME guides through the process of supporting SMEs’ energy efficiency

Interview with WP leader Ingrid Nyström, Sweden 

Six months into the project – what are you and your team working on right now?

The WP partners in Romania, Italy, Germany, the Netherlands and Sweden are collectively developing a handbook for an integrated GEAR@SME methodology, which will be completed by the end of April. 

Who will benefit from this handbook?

The handbook is designed to be helpful to any organization reaching out to support SMEs in their energy efficiency work. In the handbook, the relevant target groups are described as Trusted Partners, Multiplier Organizations and Energy Service Suppliers. In the long-run, the approach aims at benefitting both SMEs and society. 

How?

The GEAR@SME project is aiming at a collective approach where SMEs, typically located in close proximity of each other, for example in the same industrial area or business park, are supported to become more energy efficient and sustainable. Using the handbook, stakeholders will be guided through the process of, e.g., supporting SMEs in their energy efficiency work, developing a collective approach and following up on results. 

When will it be available?

It will be published and available for free from the GEAR@SME website later this spring.

Innovative technologies implemented in Cluj-Napoca by UTCN’s ETReC Research Center

Sectorul construcțiilor rezidențiale, publice și private comerciale este responsabil pentru 40% din energia consumată și 36% din emisiile de carbon din UE, conform statisticilor.

Aproximativ o treime din fondul de clădiri existent este reprezentat de cele mai vechi de 50 de ani, cu performanțe termice scăzute, care nu utilizează energie provenită din surse regenerabile decât într-o proporție foarte mică. Uniunea Europeană a stabilit obiective energetice ambițioase pentru a rămâne în fruntea domeniului energiei curate, urmărind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% față de anul 1990 și atingerea unei cote de cel puțin 32% energie din surse regenerabile, până în 2030.

Laboratorul de Cercetare în Metode Numerice (LCMN) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) în curs de transformare în Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică (ETReC) se implică activ în cadrul programelor de cercetare din sfera managementului energetic, surselor regenerabile de energie și a eficienței energetice. Echipa LCMN, coordonată de către prof. dr. ing. mat. Dan Doru MICU, este formată din 19 cercetători științifici din cadrul Facultății de Inginerie Electrică.

Dintre cele 26 proiecte de cercetare Horizon 2020 implementate la nivelul UTCN, echipa LCMN a câștigat și implementat 5 dintre acestea, în cuantum de 12% din fondurile absorbite la nivel de universitate.

Articol complet