Lansare proiect Positive EneRgy diStrIctS driven by ciTizens (PERSIST)
Cluj-Napoca, 15.03.2024
Începând cu data de 01.03.2024, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), prin membrii Centrului de Cercetare pentru Tranziție Energetică (EnTReC) a dat startul implementării proiectului Positive EneRgy diStrIctS driven by ciTizens (PERSIST), finanțat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovări (UEFSCDI) și co-finanțat de către Comisia Europeană.
Valoarea totală a finanțării UTCN este de 978.800 lei, iar perioada de implementare a proiectului este 01.03.2024 – 31.12.2026.
UTCN va coordona pachetul de lucru 4 „Schimbarea paradigmei către o tranziție energetică holistică a PED” și face parte dintr-un consorțiu internațional coordonat de către Hochschule Luzern – Lucerne University of Applied Sciences and Arts (Elveția) și din care mai fac parte: Riga Technical University (Letonia), Ostfold University College (Norvegia), University of the Basque Country (Spania), University of Coimbra (Portugalia), Smart City Alliance (Elveția) ca parteneri de cercetare și City of Winterthur (Elveția), Innovation Park Central (Elveția), Luzern Living Lab (Elveția), Green Liberty (letonia), Verdal Municipality (Norvegia), Primaria Alba-Iulia (românia),Pamplona Living Lab (Spania), Rochapea Positive Energy Neighbourhood (Spania), Copernico (Portugalia) în calitate de “laboratoare vii”.
PERSIST își propune să obțină o mai bună înțelegere a modului în care factorii socio-economici, socio-culturali și socio-politici modelează comunitățile energetice pozitive (PED) a relațiilor acestora cu aspectele tehnologice, de reglementare și de investiții în diferite contexte geografice, culturale și economice. Se prezintă o strategie cuprinzătoare pentru crearea de PED în zonele urbane. Propunerea evidențiază importanța integrării unor soluții inovatoare, cum ar fi tehnologiile energetice flexibile și sistemele de stocare a energiei, pentru a obține o eficiență energetică maximă și o reducere a emisiilor de carbon. Propunerea subliniază, de asemenea, necesitatea implicării și participării comunității pentru a asigura succesul și durabilitatea proiectului.
Sunt investigate condițiile relevante pentru PED din Europa și identifică cele mai relevante arhetipuri de participare pentru a dezvolta scenarii de decarbonizare pentru un sistem energetic optimizat, flexibil și participativ.
PERSIST va co-crea, testa, valida și extinde un portofoliu de intervenții în vederea dezvoltării în Europa a unor PED care să permită utilizatorilor să se descurce în mod autonom, decarbonizat și eficient din punct de vedere al utilizării resurselor. Beneficiază de o rețea solidă de laboratoare urbane care reprezintă diferite practici sociale și contexte de reglementare din Europa.
Obiectivele complexe de cercetare ale PERSIST interzic o abordare simplă de tipul “o singură metodă de cercetare pentru toate” pentru a obține rezultate precise și reproductibile. Prin urmare, se va aborda o tehnică a metodelor mixte, combinând metodologii de cercetare calitative și cantitative și în diferite discipline. Mai mult, există dovezi că, în special dacă cercetarea trebuie să producă rezultate cu implicații practice – un obiectiv central al PERSIST – tehnica metodelor mixte este mai fiabilă în ceea ce privește succesul pragmatic și replicabilitatea. Consorțiul PERSIST va implica mai multe laboratoare vii și proiecte-pilot în diferite țări, ceea ce sporește posibilitățile de multiplicare și de extindere a soluțiilor.
Contact:
Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică (enTReC)
Str. G. Baritiu 26-28, Cluj-Napoca
+40-(0)264-401-462
Vezi intregul comunicat aici